Tommie the Brain - in Space

En Podcast om precis allting

Avsnitt tjugotre, det om fusion, igen!

Nytt avsnitt!

Vi gör ett återbesök, ett år senare, till fusionen, eftersom det hänt så mycket kul grejer under året.

Här är en länk till videon jag nämner i avsnittet: https://www.youtube.com/watch?v=_bDXXWQxK38


Ladda ner avsnitt

Avsnitt tjugotvå - det om antimateria

Vad är antimateria och finns det bara i science-fiction eller på riktigt? Hur gick det till när Paul Dirac först bara råkade skriva en ekvation som fungerade med anti-elektroner men som sen visade sig finnas på rikt


Ladda ner avsnitt

Avsnitt tjugoett - det om Oort-molnet

Var slutar solsystemet? Och för den delen, var börjar det? Välkommen till del ett i en serie av obestämt antal avsnitt om alla delar av vårt solsystem, men istället för nerifrån och upp (mer om det i avsnittet) kör vi uppifrån och ner, dvs vi börjar längst bort från Solen, vid det som kanske är den yttersta gränsen för alltihop, nämligen Oort(-Öpik)-molnbet


Ladda ner avsnitt

Avsnitt tjugo - det om rymdteleskopet Gaia

Rymdteleskopet Gaia - vad vet du om det och vad dess uppdrag är? Vad har det gemensamt med James Webb Space Telescope och vad är kopplingen till Sverige? Vad kan vi göra när vi har data från ett så coolt teles


Ladda ner avsnitt

Avsnitt nitton - det om fusion

Fusion - vad är det? Är det svårt att skapa utanför stjärnors absoluta centra? Kan Tommie förklara det? Om man spelar in ett avsnitt under en månads tid, blir det till ett hundra procent svammel då? Det får vi se i det här avsnittet


Ladda ner avsnitt

Avsnitt 18 - det om mörk materia

I det här avsnittet pratar jag om ett vetenskapligt mysterium med hundra år på nacken - som redan gett minst ett Nobelpris men fortfarande saknar sin lösning. Någonting finns därute som är mer än allt annat, fem gånger mer massa än de stjärnor vi ser, men vi kan inte se vad det är.

Följ med!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt sjutton - det om Omuamua

Om du inte har hört talas om Omuamua så har du levt under en sten. Det var det första bekräftade interstellära föremålet vi någonsin observerat.

Jag tänkte göra ett inte så avancerat avsnitt om det - men det var en fälla, för jag mejlade Robert Weryk, mannen som upptäckte Omuamua och frågade vad som gällde. Sen fick jag ångest och det tog två månader att släppa avsnittet...

Men nu är


Ladda ner avsnitt

Avsnitt sexton - det om Osiris Rex

Vad är Osiris Rex? Hur uppstod liv på jorden? Kan man landa på något utan gravitation?


Ladda ner avsnitt

Avsnitt femton - det om Mars 2020

Perseverance, Ingenuity, massor med roliga ord. NASA har landat igen på Mars, men varför? Vad är meningen med det? Lyssna och lär!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt 14 - det om Ötzi

Ötzi, ismannen, är ett fascinerande kapitel i arkeologins historia. En helt bevarad människa från kopparåldern.

En video om hur man gör en kopparyxa: https://www.youtube.com/watch?v=a0NU4dEtKWE

Stöd Podcasten på https://patreon.com/kidvhs


Ladda ner avsnitt

Avsnitt 13 - det om CRISPR

Precis som utlovat kommer mitt andra avsnitt om Nobelpriset 2020 - fast jag tappat intresset för det egentligen... Skämt åsido, CRISPR/Cas9 är bananas, och jag förklarar förenklat hur det fungerar.


Ladda ner avsnitt

Avsnitt 12 - det om Nobelpriset i Fysik 2020

Dagens avsnitt kommer handla om årets Nobelpris i Fysik som tilldelas sir Roger Penros, och två andra jag inte kommer ihåg namnet på just nu men som egentligen är mer intressanta.

Hur som helst. Svarta hål! Varför är de, vad är de, hur ser man dem och varför har folk fått pris för dem i år?


Ladda ner avsnitt

Avsnitt elva - det om vampyrer

Vampyrer - finns de?

Idag är det Halloween / Alla Helgonaafton och då måste vi prata om något spooky.

Låt oss prata om varför människor i Transylvanien trodde så mycket på vampyrer!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt tio - det om liv på Venus

Venus, vår närmaste grannplanet i solsystemet, är en oerhört ogästvänlig plats. Alla försök att besöka den har slutat i nedsmälta sonder och otroligt lite data - och datat vi får antyder att Venus är en varm tryckkokare där liv väl inte kan uppstå, än mindre överleva? Men hur ser det ut ett par mil upp i Venus koldioxidatmosfär som också innehåller svavelsyramoln? Lyssna och lär!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt nio - det om guld i rymden

Vart kommer allting ifrån? Som guld, t.ex. - bildades det vid Big Bang tillsammans med väte och helium eller skapas det i supernovor? Vi trodde vi hade svaret men så sent som 2017 bekräftade man hur det egentligen går till när guld skapas.


Ladda ner avsnitt

Avsnitt åtta - det om gökägg

Låten oss prata om gökar och deras ägg - och de stackars fåglar vars bo göken lägger ägg i.

Hur kopierar göken sina värdfåglars ägg?


Ladda ner avsnitt

Avsnitt sju - det om utomjordingar

Utomjordingar, finns de?

I dagens avsnitt reder vi ut hur det ligger till - finns utomjordingar? Har de koloniserat galaxen? Kan man göra det? Inget sidospår är för långsökt.

Notera: ljudet är bitvis en total katastrof men nej, jag orkar inte spela in hela avsnittet igen - nästa gång ska problemet undvikas helt.

Stöd podcasten på https://www.patreon.com/kidvhs

Kram.


Ladda ner avsnitt

Avsnitt sex - det om konstiga djur

Hej igen, käre lyssnare!

I dagens avsnitt svamlar jag om bladlöss, trollsländor och min favorit, cikador. De är konstiga djur, men varför?


Ladda ner avsnitt

Avsnitt fem - hur hittar man en planet?

Hur hittar vi egentligen planeter? Vad är egentligen en planet? Du kan se Venus med egna ögon, men hur vet du / vi att det faktiskt är en planet och inte bara en stjärna? Följ med och få obegåvade svar!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt fyra - det om solsystemets jätte - Jupiter

Jupiter, den största planeten med den utmärkande röda fläcken. Vad har den haft för betydelse för solsystemet? Vad har den för betydelse idag?

Idag snackar jag om Jupiter, för din glädje.


Ladda ner avsnitt

Avsnitt tre - det om den döende jättestjärnan

Du kan se den med blotta ögat, men hur länge till? I oktober 2019 började den här stjärnan tappa kraftigt i lyskraft och ingen vet riktigt varför - och inga andra stjärnor gör samma sak. Kom med så utforskar vi!


Ladda ner avsnitt

Avsnitt två - det om James Webb Space Telescope

Avsnitt två - det om James Webb Space Telescope Du känner säkert till Hubble, men vad vet du om uppföljaren som ska skjutas upp våren 2021 till en kostnad av 10 miljarder dollar? Med James Webb-teleskopet kommer vi kunna se genom damm och gasmolnen i Skapelsens pelare, en del av örnnebulosan. Bilden nedan tagen med Hubble-teleskopet 1995. Skapelsens pelare Hubble Ultra Deep Field. Allt är galaxer, cirka 10 000 av dem. Notera gärna de allra rödaste prickarna - det är de äldsta galaxer vi någonsin sett - men James Webb kan se mer. Hubble Ultra Deep Field Kolla gärna in den här listan över de tio bästa bilderna, eller varför inte den här med hundra superbra bilder? Jag var tvungen att göra något annat för att inte fastna på de sidorna...


Ladda ner avsnitt

Avsnitt ett, det om tomten

Är tomten en psykonaut? Varför renar?

Vad är Osiris REX och varför städade inte Tommie lägenheten i Frankrike innan han flyttade ut? Du får alla svar i dagens avsnitt!


Ladda ner avsnitt